حادثه در تنکابن | یادی از مرحوم منوچهر حامدی خراسانی، بازیگر سینما و تلویزیون تمدید مهلت ارسال اثر به نوزدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر به نام مادر | مروری بر مشهورترین مادر‌های سینمای پس از انقلاب اسلامی بومیان جزیره سی پی یو آموزش داستان نویسی | شکل مولکول‌های جهان (بخش اول) همه چیز درباره فیلم گلادیاتور ۲ + بازیگران و خلاصه داستان نقش‌آفرینی کیانو ریوز و جیم کری در یک فیلم کارگردان فیلم ۱۰۰ ثانیه‌ای ردپا: پیام انسانی، رمز موفقیت در جشنواره‌های جهانی است اسکار سینمای اسپانیا نامزدهای خود را معرفی کرد برج میلاد، کاخ چهل و سومین جشنواره فیلم فجر شد آمار فروش سینمای ایران در هفته گذشته (٢ دی ١۴٠٣) استوری رضا کیانیان در واکنش به بستری‌شدن محمدعلی موحد و آلودگی هوا + عکس صوت | دانلود آهنگ جدید بهرام پاییز با نام مادر + متن صفحه نخست روزنامه‌های کشور - یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ استوری تهمینه میلانی برای بستری شدن اسدالله یکتا + عکس بازگشت ترلان پروانه به شبکه خانگی با سریال بامداد خمار
سرخط خبرها

دانشگاه فردوسی مشهد میزبان همایش «اقبال لاهوری» | جعفر یاحقی: وحدت اسلامی نقطه عطف تفکر اقبال بود

  • کد خبر: ۲۹۹۴۹۰
  • ۲۱ آبان ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۸
دانشگاه فردوسی مشهد میزبان همایش «اقبال لاهوری» | جعفر یاحقی: وحدت اسلامی نقطه عطف تفکر اقبال بود
محمدجعفر یاحقی، استاد دانشگاه فردوسی مشهد، با ابراز خرسندی از وضعیت امروز ارتباطات فرهنگی میان ایران و پاکستان، گفت: وحدت اسلامی نقطه عطف تفکر اقبال بود.

به گزارش شهرآرانیوز؛ دانشگاه فردوسی در همکاری با کنسولگری پاکستان در مشهد، امروز (۲۱ آبان ۱۴۰۳) همایش بزرگ «اقبال لاهوری» را در سالروز تولد این شاعر بزرگ با حضور دانشجویان، اساتید، اعضای هیئت‌علمی و شماری از دیپلمات‌های خارجی حاضر در مشهد، در دانشکده ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار کرد.

ما اقبال را در زمره تاریخ ادبیات فارسی می‌دانیم

محمدجعفر یاحقی، دبیر همایش بزرگ «اقبال لاهوری» که به میزبانی دانشگاه فردوسی مشهد و همکاری کنسولگری پاکستان در مشهد، برگزار شد، اظهار داشت: اقبال لاهوری نقطه اتصال خوبی برای ایران و پاکستان و از طرفی برای ایران و پاکستان و اسلام از طرفی دیگر است.

او گفت: از همان سال‌های نخست تأسیس دانشکده ادبیات، پژوهش درباره اشعار اقبال در این دانشکده انجام می‌شد. اولین هیئت اقبال‌شناسان پاکستانی در زمان دکتر مصدق، به دانشکده ادبیات مشهد آمد. دکتر احمدعلی رجایی، دکتر غلامحسین یوسفی، دکتر شریعتی و... در وصف اقبال در این دانشکده سخنرانی‌های فراوانی داشته‌اند.

وی افزود: بعد از انقلاب اسلامی هم جلسات مشترکی با کنسولگری پاکستان برگزار می‌شد و چهره‌های برجسته زیادی از کشور‌های مختلف در این جلسات شرکت می‌کردند. در سال ۱۳۹۰، هیئتی بلندپایه در این کنفرانس شرکت کرد که مجموعه مقالات ارائه‌شده در این جلسه به سه زبان اردو، فارسی و انگلیسی ترجمه شد. سال گذشته نیز نخستین نشست علمی اقبال را در کنسولگری پاکستان برگزار کردیم.

دانشگاه فردوسی میزبان همایش «اقبال لاهوری» | جعفر یاحقی: وحدت اسلامی نقطه عطف تفکر اقبال بود

یاحقی خاطرنشان کرد: ما اقبال را در زمره تاریخ ادبیات فارسی می‌دانیم؛ زیرا بیشترین شعرهایش را به زبان فارسی گفته و بیشترین تأثیر را از مولوی گرفته است. او مطالعات زیادی در فلسفه غرب داشته، ولی تأمل او بیشتر بر مولانا بوده است.

این استاد فرهیخته زبان و ادبیات فارسی گفت: اندیشه اقبال اندیشه اسلام‌وطنی است و وحدت اسلامی نقطه عطف این تفکر اقبال است و این شاعر، منادی خوبی برای اسلام و استقلال پاکستان شد. امروز میان ایران و پاکستان شاهد ارتباط‌های خوبی در زمینه فعالیت‌های ادبی هستیم و ما از مسئولان پاکستان می‌خواهیم که این ارتباط را همچنان حفظ کنند.

محمدجعفر یاحقی تصریح کرد: به پیشنهاد ما، در پاکستان کرسی فردوسی‌شناسی راه‌اندازی شد. ما نیز باید کوشش کنیم کرسی اقبال‌شناسی را در ایران راه‌اندازی کنیم؛ زیرا این شاعر جایگاه والایی دارد که بزرگان ادبیات و پژوهشگران ایرانی و پاکستانی بر این نکته تأکید دارند.

اقبال پلی بین ایران و پاکستان است

محمد شهریار، سرکنسول پاکستان در مشهد، در سخنانی در این همایش اظهار داشت: ما امروز برای بزرگداشت اقبال لاهوری اینجا جمع شده‌ایم. این دومین همایش اقبال است که به میزبانی دانشگاه فردوسی مشهد و همکاری کنسولگری پاکستان در مشهد برگزار می‌شود.

او ادامه داد: شخصیت اقبال واقعاً فوق‌العاده است. ایشان پل ارتباطی بین دو کشور ایران و پاکستان است و در واقع دیدگاه‌ها و نظریات و اندیشه‌های او در حوزه معنویت و آگاهی اجتماعی، توانسته دو کشور ایران و پاکستان را به هم مرتبط کند.

دانشگاه فردوسی میزبان همایش «اقبال لاهوری» | جعفر یاحقی: وحدت اسلامی نقطه عطف تفکر اقبال بود

سرکنسول پاکستان در مشهد افزود: ما در دانشگاه پنجاب، کرسی فردوسی داریم. همچنین در دانشگاه‌های دیگر پاکستان هم کرسی‌های مختلفی در این باره وجود دارد. ترویج زبان فارسی اهمیت زیادی برای دانشگاه‌های مختلف پاکستان داشته و به همین خاطر بخش‌های خاص زبان فارسی وجود دارد و زبان فارسی تا مقطع دکترای فارسی تدریس می‌شود.

شهریار ادامه داد: اما در دانشگاه فردوسی مشهد، کرسی علامه اقبال نداریم، کرسی پاکستان نداریم و فقط یک تالار در دانشگاه فردوسی به نام تالار علامه اقبال داریم. کنسولگری پاکستان در مشهد تعدادی کتاب به این دانشگاه اهدا کرد تا دانشجویان بتوانند در تالار اقبال از این کتاب‌ها استفاده کنند.

مولانا الگوی اقبال در معراج‌نامه بوده است

در ادامه این مراسم، مهدی زرقانی، استاد دانشگاه و دبیرعلمی این همایش، در سخنانی اظهار داشت: موضوع معراج یکی از مسائل موردتوجه شاعران زبان فارسی بوده است و کتاب‌هایی در زمینه معراج نوشته شده که موضوع برخی خود افراد هستند و برخی به معراج پیامبر اسلام(ص) اشاره داشتند.

او گفت: شرح سفر آسمان در ادبیات فارسی به عنوان «معراج‌نامه» شناخته می‌شود. معراج‌نامه‌ها متناسب با جهان کلاسیک است و اقتضای جهان کلاسیک معراج‌نامه است. انسان مدرن موضوع و دغدغه‌هایش چیز دیگری است؛ لذا در ادبیات معاصر و مدرن ما در زبان فارسی، کسی معراج‌نامه را با نگاه سنتی نگاه نکرده و تنها اقبال لاهوری تصمیم گرفته است که ژانر کلاسیک را به عصر مدرن منتقل کند.

دانشگاه فردوسی میزبان همایش «اقبال لاهوری» | جعفر یاحقی: وحدت اسلامی نقطه عطف تفکر اقبال بود

زرقانی خاطرنشان کرد: اقبال ژانری را که متناسب با چهارچوب سنتی است، متناسب با اقتضائات، وارد عصر مدرن می‌کند. سؤالی که پیش می‌آید این است که چطور اقبال این کار را انجام داد؟ اقبال خودآگاهی شرقی را دال مرکزی قرار داد و مردم را به خودآگاهی جمعی شرقی معطوف کرد. یکی از کار‌های دیگری که او کرده ورود شخصیت‌های جدید به معراج‌نامه است.

این استاد دانشگاه افزود: مولانا الگوی اقبال در معراج‌نامه بوده است و او در جایی، از جمال‌الدین اسدآبادی هم نام می‌برد.

برای تماشای عکس‌ها بر روی آن کلیک کنید:

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->